dan-meyers-hluojzjlvxc-unsplash

Meer suïcidepreventie nodig in onderwijs en jeugdhulp

Publicatie:
12 november 2020

De uitkomsten van recent onderzoek naar de piek in het aantal zelfdodingen onder jongeren in 2017 vragen om extra maatregelen in onderwijs en jeugdhulp. In onderwijs en jeugdhulp zijn nieuwe vormen van suïcidepreventie nodig. De coronacrisis verhoogt de urgentie. Dat staat in de landelijke agenda suïcidepreventie 2021-2025.

De agenda is door staatssecretaris Blokhuis van VWS naar de Tweede Kamer gestuurd. Jongeren zijn een belangrijke doelgroep van de landelijke agenda suïcidepreventie, die sinds 2014 bestaat en om de paar jaar wordt aangepast. Een van de nieuwe maatregelen op de agenda is de verspreiding van de ketenaanpak Strong Teens and Resilient Minds (STORM). In Zuidoost-Brabant zijn goede ervaringen opgedaan met depressie- en suïcidepreventie door deze samenwerking van gemeente, GGD, school en zorg. Andere regio’s kunnen nu met STORM aan de slag gaan, met landelijke en regionale financiële ondersteuning.

Voor scholen wordt een nazorgmodule ontwikkeld om te gebruiken na zelfdoding van een leerling of een docent. Voor lessen kunnen ze ook een beroep doen op de MIND Young Academy en op het programma Lief, Liever, Liefst inzetten, dat gericht is op de acceptatie van LBHTI-jongeren. Ook kunnen scholen gebruik maken van de kennis van 113 Zelfmoordpreventie. Deze organisatie bundelde informatie die scholen kunnen gebruiken in hun suïcidepreventiebeleid, waaronder een handreiking, een stappenplan voor scholieren en studenten en een signaleringskaart.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding