marisa-howenstine-cq9slnxv8yu-unsplash

Eindejaarsbrief kabinet over kinderopvang

Publicatie:
07 januari 2021

Vorig jaar is door de coronacrisis eens te meer duidelijk geworden wat voor onmisbare rol kinderopvang speelt in onze maatschappij en met hoeveel veerkracht en flexibiliteit de kinderopvang zich steeds weer inzet om de kwaliteit, veiligheid en toegankelijkheid verder te versterken. Dat schrijft staatssecretaris voor kinderopvang Bas van ‘t Wout (SZW) in zijn jaarlijkse stand-van-zakenbrief aan de Tweede Kamer. Hij behandelt daarin onder andere de kwaliteit en financiering van de kinderopvang.

Volgens de staatssecretaris staat de Nederlandse kinderopvang er goed voor. Ze heeft de afgelopen jaren laten zien zich te kunnen meten met de top van wereld op het gebied van kwaliteit. Daarnaast wordt er in de dagelijkse praktijk veel aandacht besteed aan de veiligheid van kinderen. Volgens Van ‘t Wout konden door de gedwongen sluiting van de kinderopvang tussen half maart en begin mei in die periode geen reguliere kwaliteitsmetingen gedaan worden voor de landelijke kwaliteitsmonitor kinderopvang (LKK). Daarom wordt de evaluatie van de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) uitgesteld, schrijft Van ‘t Wout.

Uit het LKK-onderzoek komt al wel naar voren dat er weinig verschillen bestaan in kwaliteit van kinderopvang tussen landelijke en stedelijke gebieden. Ook zijn er voor alle opvangvormen, behalve de gastouderopvang, positieve relaties tussen de opvang van kinderen met een risico op een onderwijsachterstand (doelgroepkinderen) en kwaliteit. Dit is te verklaren door de extra kwaliteitseisen die gelden voor voorschoolse educatie.

Opvallend is dat voor de kinderdagopvang er geen relatie tussen prijs en kwaliteit is gevonden. Dit is anders voor de buitenschoolse opvang en de gastouderopvang. Tussen de kwaliteit van de buitenschoolse opvang en de uurprijs zijn enkele negatieve verbanden gevonden: de kwaliteit is gemiddeld genomen lager naarmate de uurprijs hoger is.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding