USN Skip to Content USN Skip to Footer

Naam thema

Naam subthema

In 9 stappen naar een transparant en passend honoreringsvoorstel

Het bepalen van een passende honorering voor toezichthouders is een belangrijk proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Dit stappenplan helpt je op weg naar een passend voorstel.

  1. Creëer bewustzijn binnen je eigen intern toezicht
    Begin met een open gesprek over de noodzaak van een passende honorering. Bespreek de complexiteit en tijdsinvestering die gepaard gaan met het werk als toezichthouder.
  2. Inventariseer de tijdsbesteding
    Vraag leden hun tijdsinvestering bij te houden, inclusief vergaderingen, voorbereiding, locatiebezoeken en professionalisering. Gebruik de gemiddelde tijdsbesteding voor de vaststelling van de honorering voor meerdere jaren.
  3. Bepaal de klasse van je organisatie
    Gebruik de omzet / totale baten (kinderopvang/SWV) of WNT-classificatie (onderwijs) om de juiste klasse te bepalen.
  4. Bespreek afwijkingen of maatwerk
    Overweeg of specifieke omstandigheden (zoals voorzitter intern toezicht of commissieverantwoordelijkheden) een afwijking rechtvaardigen; toeslag op het adviesbedrag. Zorg dat deze goed gedocumenteerd zijn.
  5. Bespreek onkostenvergoeding
    Maak afspraken over het vergoeden van onkosten van individuele leden. Denk bijvoorbeeld aan professionaliseringskosten. Bepaal de hoogte van de onkostenvergoeding en leg uit waar deze keuze op gebaseerd is.
  6. Agendeer bestuurdersaansprakelijkheid
    Agendeer de financiële risico’s voor bestuurdersaansprakelijkheid voor de leden van het intern toezichtsorgaan en onderzoek of die voldoende gedekt zijn door een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering.
  7. Raadpleeg belanghebbenden
    Betrek de bestuurder, medezeggenschap of ondernemingsraad bij je voorstel. Dit versterkt de legitimiteit van je keuzeproces.
  8. Documenteer en verantwoord
    Leg alle keuzes en onderbouwingen vast en zorg voor verantwoording in het jaarverslag en voor transparantie richting stakeholders. Bijlage 3 van de advieslijn bevat een voorbeeldtekst voor de verantwoording.
  9. Implementeer en evalueer
    Implementeer de honorering en plan een evaluatiemoment (bijvoorbeeld na drie jaar) om te beoordelen of de regeling nog aansluit bij de praktijk.

VTOI-NVTK benadrukt het belang van transparantie en roept alle toezichthoudende organen op om hun keuzes helder te verantwoorden richting hun stakeholders. Deze stap is essentieel om het vertrouwen in intern toezicht te behouden en verder te versterken.

Wilt u hulp bij het toepassen van de adviesregeling? Lees dan de onderstaande documenten. Bij vragen kunt u terecht bij helpdesk@vtoi-nvtk.nl.