Terugblik online lunchcollege met Steven de Waal
Op donderdag 20 mei gaf Steven de Waal, oprichter van de Public Space Foundation en voorzitter Raad van Toezicht ROC Midden-Nederland, een online lunchcollege met lessen en inzichten uit de bestuurlijk turbulente wereld van voetbal, die ook toepasbaar zijn voor toezichthouders in het onderwijs- en de kinderopvang.
Lunchcollege gemist? Kijk het online terug!
Heeft u het online lunchcollege gemist? Bekijk het lunchcollege terug via ons YouTube kanaal.
Slides nalezen? Download ze en deel met uw Raad van Toezicht!
Op veler verzoek delen wij de slides van het online lunchcollege met u. Wij juichen het uiteraard toe als u deze informatie met de leden uit uw Raad van Toezicht deelt. Download de slides onderaan deze pagina.
Lees de veelgestelde vragen en bijbehorende antwoorden
Tijdens het online lunchcollege was er gelegenheid om vragen te stellen via de chat. Hieronder hebben wij een aantal vragen aan Steven de Waal en bijbehorende antwoorden verzameld. Voor beantwoording van overige vragen verwijzen wij u naar de laatste 10 minuten van de opname van het lunchcollege op ons YouTube kanaal.
Het voetbal kenmerkt zich door kortetermijndenken. Supporters willen vandaag prestaties zien, zo niet dan wordt er geroepen om aankopen. Wat betekent dat voor het gesprek tussen bestuur (die druk voelt van supporters) en commissarissen (toezicht op lange termijn)? En wat betekent dat voor het profiel van een commissaris in de voetballerij?
De spanning tussen korte termijn en lange termijn zit al tussen supporters en media aan de ene kant en het bestuur en toezicht van de club zelf aan de andere kant. Vandaar mijn samenvatting van dat gevoel onder supporters: 'Eén bal op de paal en het bestuur deugt niet' en dus niet alleen bij commissarissen. De rol van commissarissen is vooral om de strategische variabelen die ik noemde in de gaten te houden, meer nog dan een bestuur vaak doet. Een commissaris moet dus vooral een koel hoofd en een warm hart hebben.
Hoe zie je de rol van een Raad van Toezicht om maatschappelijk leiderschap te stimuleren bij een bestuurder?
"Dat zit in twee dingen. Ten eerste: zet de directeur veel 'in de wind' van de samenleving. Dus kritiek van media pareren, zichtbaar met klagende ouders en leerlingen in gesprek gaan, kantine bijeenkomsten beleggen om aan het docentencorps de nieuwe lijnen uit te leggen. Stap uit de comfortzone van 'beleid', 'vergaderzalen' en 'papier schuiven'.
De echte maatschappelijke leiders uit mijn onderzoek zochten die wind namelijk zelf op, wilden zelf horen hoe cliënten het ervaarden en leefden daar ook erg in mee, zij vonden dat de kern van hun werk. Ten tweede: zet 'jonge honden' om de directeur die de samenleving en nieuwe omgangsvormen goed kennen en tegenwicht durven te bieden. Nodig die ook uit bij vergaderingen van de Raad van Toezicht. Geef zelf tegenwicht in de vergaderingen met bestuur, maar organiseer ook tegenwicht om de directeur heen."