andrew-pons-6-rhsuzko6g-unsplash

Rechter: rapporten Stichting voor Persoonlijk Onderwijs mogen geopenbaard

Publicatie:
15 juli 2021 - 8:00 uur

De onderwijsinspectie mag de zestien inspectierapporten publiceren die het over acht scholen van de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) heeft opgesteld. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De stichting verzette zich tegen openbaarmaking omdat de rapporten – waarin een deel van de scholen als zeer zwak werd beoordeeld – niet zouden deugen. Onder de SvPO vallen acht middelbare scholen in Amsterdam, Utrecht, Kapelle, Hurdegaryp, Geldermalsen, Deventer, Hengelo en Hoorn.

De onderwijsinspectie onderzocht op de scholen de kwaliteit van het onderwijs en het financieel beheer. Dat resulteerde in acht kwaliteitsrapporten en acht financiële rapporten. Deze zestien rapporten werden in april van dit jaar vastgesteld. Daarbij werden de scholen in Amsterdam, Utrecht en Hoorn als zeer zwak beoordeeld. De onderwijsstichting verzette zich tegen openbaarmaking en stapte naar de rechter. Volgens de stichting zijn de rapporten onvolledig en niet zorgvuldig tot stand gekomen en zijn de conclusies ondeugdelijk gemotiveerd. Volgens de stichting zou openbaarmaking ten onrechte schadelijk zijn voor de scholen.

De voorzieningenrechter gaat niet mee in het standpunt van de stichting. Daarbij is niet gekeken naar de inhoud van de rapporten. Daarvoor leent deze spoedprocedure zich niet. Bovendien loopt er over het merendeel van de rapporten ook al een civiele procedure waarin wel een oordeel over de inhoud zal worden geveld.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding