sharon-mccutcheon-sjpjcosndzg-unsplash

Rechter: inspectierapport Gomarus mag openbaar

Publicatie:
16 september 2021 - 8:00 uur

De onderwijsinspectie mag een rapport over de Gomarus Scholengemeenschap in z’n geheel publiceren, dus zonder aanpassingen of weglatingen. Dat heeft de rechter in Den Haag in kort geding besloten. De school in Gorinchem had de publicatie van het rapport aangevochten, omdat de Inspectie van het Onderwijs concludeerde dat de school niet voldoende zorgde voor homoseksuele leerlingen. Volgens Gomarus is dit een onjuist beeld van de situatie, bovendien is de school al aan de slag gegaan met de aandachtspunten die in het rapport worden genoemd.

In maart dit jaar vertelden acht oud-leerlingen van de school in NRC hoe homoseksualiteit op Gomarus wordt gezien als ‘zonde tegen de natuur’. Drie vrouwelijke oud-leerlingen vertelden hoe ze door iemand van school in een kamertje werden opgesloten, waarna hun ouders werden opgehaald en ze gedwongen werden tegenover hen uit de kast te komen. Zo werd geprobeerd de meisjes nog op tijd ‘op het rechte pad’ te krijgen. Dat vertelde oud-leerling Marijn vorige maand aan RTL Nieuws.

In het inspectierapport staat dat de school haar zorgplicht voor leerlingen met een lhbti-geaardheid onvoldoende nakomt. Volgens de inspectie heeft de school ‘onvoldoende oog’ voor de veiligheid van leerlingen die in denken of doen afwijken ‘van wat algemeen gangbaar is’. Ook stelt de inspectie dat het schoolbestuur en de schoolleiding ‘bijdragen aan de instandhouding’ van een onveilige situatie voor deze leerlingen.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding