paul-robert-vudhbvafw-4-unsplash

Radboud Universiteit verliest predicaat ‘katholiek’

Publicatie:
29 oktober 2020

De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft besloten om het predicaat ‘katholiek’ van de Stichting Katholieke Universiteit (SKU), de toezichthouder van Radboud Universiteit en Radboudumc in te trekken. Dat heeft het secretariaat van de Nederlandse kerkprovincie laten weten. De bisschoppen vinden dat ze te weinig invloed hebben op de toezichthouder van beide instanties, de Stichting Katholieke Universiteit (SKU).

Nu worden alle bestuursleden van die stichting nog benoemd door de bisschoppen, maar de stichting wil de invloed van de bisschoppen terugbrengen tot één lid. In een verklaring noemt de bisschoppenconferentie dat ‘een te grote beperking’. Ook is er discussie over de nieuwe toezichtstructuur van zowel het ziekenhuis als de universiteit. De beslissing volgt op de uitspraak van de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam van 21 juli 2020 in een geschil tussen het bestuur van SKU en de Nederlandse bisschoppenconferentie.

Het geschil ging over de wijze waarop de bisschoppenconferentie haar bevoegdheid tot benoeming van de leden van het bestuur van SKU uitoefende en over de samenstelling van de raden van toezicht na de door het bestuur van SKU beoogde verzelfstandiging van de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Naar verwachting krijgen universiteit en umc met ingang van 1 januari ieder een eigen raad van toezicht.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding