beazy-8uhhcpqfyvy-unsplash

Praktijkgerichte programma’s vmbo komen er wel, maar nieuwe leerweg uitgesteld

Publicatie:
24 november 2022

De praktijkgerichte programma’s vmbo, die momenteel in een pilot worden doorontwikkeld en uitgeprobeerd, krijgen definitief een vervolg en zullen in de toekomst een (al dan niet verplicht) onderdeel worden van de gemengde en theoretische leerweg. Dit zegt minister Wiersma, in antwoord op vragen van D66. Maar de nieuwe leerweg vmbo (samenvoeging tl en gl) komt er voorlopig niet.

Minister Wiersma verschaft met zijn antwoord over de nieuwe leerweg vmbo-scholen meer duidelijkheid over de praktijkgerichte programma’s en de nieuwe leerweg, iets waar de VO-raad, SPV en Platform TL op hadden aangedrongen. Met de nieuwe leerweg zouden de gemengde en theoretische leerweg per 1 augustus 2024 worden samengevoegd en het praktijkgerichte programma zou dan een nieuw vak worden binnen deze nieuwe leerweg.

De minister geeft nu echter aan dat de nieuwe leerweg ‘een ingrijpende stelselwijziging is’ en dat hij hierbij niet overhaast te werk wil gaan. Wiersma toont zich in zijn antwoord opnieuw enthousiast over de praktijkgerichte programma’s en wil ze invoeren als erkend vak in het curriculum van de gemengde en theoretische leerwegen. Meer praktijkgericht onderwijs in deze leerwegen draagt volgens hem bij aan een sterker en aantrekkelijker vmbo en een betere aansluiting op mbo en havo.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding