header-eventsite-breed-gesprek-1920x480px-1

Praat mee over governancestructuur en (mede)zeggenschap

Publicatie:
26 januari 2023

Speciaal voor toezichthouders:

VTOI-NVTK en CAOP organiseren samen het brede gesprek over governance en (mede)zeggenschap

Als betrokken toezichthouder in het onderwijs weet je dat er regelmatig plannen voorbijkomen die niet goed aansluiten bij de onderwijspraktijk. Namens het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn wij op zoek naar jouw kennis en ervaring om te helpen de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Op dit moment worden er gesprekken gevoerd over governance en (mede)zeggenschap in het primair en voortgezet onderwijs.

We nodigen jou van harte uit om deel te nemen aan een van de digitale gesprekken die we voor toezichthouders organiseren in februari 2023.

Versterking (mede)zeggenschap en governance

Het verbeteren van de onderwijskwaliteit en de (mede)zeggenschap van schoolleiders, leraren, ouders en leerlingen is één van de ambities van het kabinet. Het ministerie heeft daarom een onderzoek uitgezet naar governance en (mede)zeggenschap in het primair en voortgezet onderwijs. Dat doen we door met álle spelers binnen het onderwijs een breed gesprek te voeren over de rollen en verantwoordelijkheden in en om de school. Schrijf je in, we hebben jouw hulp nodig!

Vijf thema’s

Het brede gesprek voeren we met elkaar aan de hand van vijf thema’s:

 1. Governancestructuur van schoolorganisaties
  (Welke structuur heeft de organisatie van de school?)
 2. Versterken zeggenschap
  (Hoe kunnen leraren, schoolleiders en (G)MR-leden meebeslissen?)
 3. Investeringen naar de klas
  (Hoe wordt het geld dat de school heeft uitgegeven?)
 4. Rol en positie van de schoolleider
  (Wat is de rol van de schoolleider en hoe kan die dat het beste invullen?)
 5. Verantwoording
  (Hoe laat de school zien waar het geld aan uit is gegeven?)
  Naar aanleiding van de gesprekken wordt een conceptrapport gemaakt. Het conceptrapport vormt de basis voor een eindconferentie op 23 maart 2023. Na de conferentie wordt de eindrapportage medio april aangeboden aan het ministerie van OCW. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Regioplan in samenwerking met CAOP en Leeuwendaal.

Doe jij mee?

Wil jij meepraten over governance en (mede)zeggenschap in het funderend onderwijs en jouw ervaringen als toezichthouder delen? Schrijf je dan in.

Via deze website vind je meer informatie en de inschrijfmogelijkheid. Ook kun je je hier aanmelden voor de eindconferentie op 23 maart 2023. Wil je meer weten of heb je vragen? Stuur dan een mail naar: events@caop.nl. Wij proberen je vraag binnen enkele werkdagen te beantwoorden.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding