jesus-rodriguez-ncwnzead7fs-unsplash

Overzicht van onderzoeken naar gevolgen coronatijd voor kinderen en jeugdigen

Publicatie:
17 september 2020

Er zijn veel onderzoeken uitgevoerd om inzicht te krijgen in de gevolgen van de coronatijd voor kinderen, jongeren en gezinnen. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft er een aantal verzameld. Het blijkt dat 74 procent van de jeugdigen mentaal last heeft van de coronaperiode, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag begin september, onder ruim 25.000 leden van het Opiniepanel.

Jongeren hebben het meest last van stress (40 procent), eenzaamheid (38 procent) en aanhoudende vermoeidheid (36 procent). In april lag dit percentage lager. Toen had 31 procent last van stress, 19 procent vermoeidheidsklachten en voelde 26 procent zich eenzaam. Vooral praktische problemen, zoals onzekerheid over een huis of extra werkdruk, spelen jongeren parten. Ook het gebrek aan een sociaal leven valt ze zwaar. Het NJi heeft ook een flink aantal onderzoeken over onderwijs en corona overzichtelijk op een rij gezet.

Vorige week deden jeugdexperts een oproep aan het kabinet, het Outbreak Management Team en de veiligheidsregio’s om kinderen en jongeren meer te beschermen tegen de nadelige gevolgen van de coronamaatregelen. De experts pleiten ervoor om goed te kijken naar welke maatregelen er moeten gelden voor deze doelgroep. Daarbij is een goede afweging nodig tussen een veilige samenleving en een gezonde ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding