hxgcjfm0evkodog0pejkhsub8fa

20.000 ouders gecompenseerd voor te strenge regels kinderopvangtoeslag

Publicatie:
26 maart 2020 - 12:00 uur

Het kabinet gaat zo’n 20.000 gedupeerde ouders in kinderopvangtoeslagaffaire compenseren. Daar wordt 500 miljoen euro voor gereserveerd. Ongeveer 110 miljoen euro gaat naar de kosten voor de uitvoering van de regelingen, 390 miljoen is het geld waar de ouders ‘altijd recht op hadden’, laat het kabinet weten. Daarmee gaat het kabinet een stuk verder dan de commissie Donner op 12 maart 2020 adviseerde.

Donner wilde in zijn eindrapport de groep gedupeerden die aanspraak kan maken op compensatie scherp beperken. Donner adviseerde 1800 ouders te compenseren die net zo slecht door de Belastingdienst zijn behandeld als de 300 ouders van de zogenoemde CAF 11-zaak. Die werden onterecht van fraude beschuldigd. Dat advies neemt het kabinet inderdaad over. Maar daarboven komt er een extra vergoeding voor ouders die door de onterechte fraudeverdenking hard zijn getroffen en in schrijnende situaties terecht zijn gekomen.

Het kabinet belooft plechtig dat alles vanaf nu anders zal gaan. Het streven is om zo veel mogelijk gedupeerde ouders in 2021 hun geld uit te keren. Een speciale crisisorganisatie gaat zich hiervoor inspannen. Een speciaal panel met gedupeerde ouders en gedupeerde kinderen wordt ook om advies gevraagd. Het kabinet gaat samen met gemeenten kijken hoe de zwaarst getroffen ouders geholpen kunnen worden met het vinden van werk, een woning of schuldhulpverlening. Verder krijgen ouders een eigen contactpersoon bij de dienst Toeslagen van de Belastingdienst.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding