cdc-20yp7nenjzk-unsplash

Ouders eisen strengere coronamaatregelen op scholen

Publicatie:
10 december 2020

De Stichting Protect Everybody wil via een kort geding bij de rechter afdwingen dat er op scholen strengere maatregelen gaan gelden: de ouders willen anderhalve meter afstand tussen leerlingen en een mondkapjesplicht in de klas. Ook zou de overheid betere informatie over de risico’s van verspreiding van het virus onder kinderen moeten geven en de leerplicht moeten opschorten zolang het virus heerst.

Advocaat Marijn Kingma vertegenwoordigt de eisers die willen dat de overheid bij adviezen voor maatregelen bij kinderen voortaan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) volgt. Deze adviezen worden door het kabinet in de wind geslagen, vinden de bezorgde ouders. De ouders wijzen erop dat in de zomer – toen het besluit was genomen dat leerlingen onderling geen afstand hoeven te houden – de besmettingsgraad in Nederland laag lag. Maar nu is de besmettingsgraad in Nederland hoog. ‘Dan is het de vraag of de regering nog wel kan onderbouwen dat het zich baseert op het advies van de zomer’, zegt Kingma.

Het besmettingscijfer onder middelbare scholieren stijgt de laatste weken. Het OMT heeft het kabinet in oktober als overweging meegegeven om de bovenbouw van middelbare scholen twee weken te sluiten. Dat advies is niet opgevolgd. In november adviseerde het OMT te onderzoeken wat het effect zou zijn om rond de kerstvakantie kinderen een week thuisonderwijs te geven. Ze kwamen met dat idee omdat de herfstvakantie een gunstig effect gehad leek te hebben op het aantal besmettingen, dat na die vakantie daalde.

Maar rond de feestdagen gaan de scholen zoals elk jaar gewoon twee weken dicht, en niet langer. De kerstvakantie is meer dan de herfstvakantie een sociale tijd met veel familiebezoeken, vindt het kabinet. Zeker nu het aantal mensen dat tegelijk kerst kan vieren beperkt wordt, voelen bewindslieden weinig voor een extra week waarin de familiebezoeken ‘uitgesmeerd’ kunnen worden.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding