angelina-litvin-k3uommlqmoo-unsplash-1

Opnieuw extra aandacht nodig voor kansrijke overgang po-vo

Publicatie:
28 januari 2021

De VO-raad steunt de oproep van de PO-Raad om kwetsbare leerlingen het voordeel van de twijfel te geven bij het schooladvies. Door opgelopen leerachterstanden tijdens de twee schoolsluitingen door corona kunnen leerlingen bij de eindtoets – die dit jaar vooralsnog doorgaat – niet altijd laten zien wat ze in hun mars hebben.

De VO-raad pleit er daarom voor dat po- en vo-scholen goed kijken naar de ontwikkelmogelijkheden van leerlingen en dat de groep 8-leerlingen waar nodig het voordeel van de twijfel krijgen. Vo-scholen kunnen in hun organisatie kansrijk plaatsen mogelijk maken en daarnaast inzetten op brede en verlengde brugklassen.

De eindtoets is vorig schooljaar niet doorgegaan, maar in schooljaar 2018-2019 is het schooladvies vanwege een hogere eindtoetsscore bij bijna tien procent van de groep 8-leerlingen naar boven bijgesteld. De verwachting is dat door de coronacrisis de eindtoets dit jaar zijn rol als ‘kansenvergroter’ niet kan pakken. Met name leerlingen met een hogere kans op onderwijsachterstand en leerlingen die in minder stedelijke gebied wonen, ondervinden hiervan nadeel: zij krijgen in een normaal schooljaar het vaakst een heroverweging van het schooladvies.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding