melanie-wasser-j8a-teakg78-unsplash

Onthoofding maatschappijleraar, het Nederlandse onderwijs reageert

Publicatie:
29 oktober 2020

Met ontzetting en afschuw hebben de besturen die aangesloten zijn bij Verus, de VO-raad, de PO-Raad, VOS/ABB, VGS, VBS en ISBO kennisgenomen van de onthoofding van de Franse docent en collega Samuel Paty door een islamitisch extremist. ‘Zijn inzet voor en zijn geloof in de democratische rechtsstaat heeft hij met de dood moeten bekopen. De moord op Paty maakt ook in ons land veel los en is ook een aanslag op het Nederlandse onderwijs.’

‘Onze leraren worden dagelijks in hun klas en les geconfronteerd met de uitdagingen van onze samenleving zoals polarisatie, toenemende segregatie, onbegrip en intolerantie tussen leerlingen. Zij leren de leerlingen respectvolle omgang met verschillende opvattingen en religies. Dankzij de pedagogische, didactische en persoonlijke vindingrijkheid en durf van onze leraren blijft het gesprek in verreweg de meeste gevallen open, en houden zij het gesprek – letterlijk en figuurlijk – gaande. Het engagement, de inzet en de moed van deze leraren vormen mede het fundament van de democratische rechtsstaat’, zo staat in de verklaring.

De onthoofding van de Franse maatschappijleraar Samuel Paty in Parijs schokt ook leraren in ons land, zoals leraar Rob Molenkamp uit Amersfoort. ‘Natuurlijk ben je geschokt en kom je tot het besef dat dit ook mij kan overkomen. Maar ik ga absoluut mijn lessen niet aanpassen en maak mij ook geen zorgen.’ Rob Molenkamp geeft al 25 jaar maatschappijleer op het Vathorst College in Amersfoort.

En hoe gaan docenten van de lerarenopleidingen hiermee om? Hoe vrij zijn ze nog in hun lessen? Jasper Rijk, docent en opleidingscoördinator master maatschappijleer aan de Lerarenopleiding van Fontys Tilburg, ziet dat de autonomie van de docent steeds meer onder druk komt te staan. Docenten moeten balanceren tussen strijdbaarheid en zelfcensuur. Hij vindt de moord afschuwelijk. ‘De man deed gewoon zijn werk, hij gaf les over de vrijheid van meningsuiting. Dat maakt het extra dreigend. Deze aanslag is daarmee een nieuwe bedreiging voor de autonomie van de docent’, vertelt Rijk.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding