tingey-injury-law-firm-dzpc4uy8zty-unsplash

Onderzoek naar antisemitisme rechtenfaculteit Universiteit Leiden

Publicatie:
10 december 2020

De Universiteit Leiden heeft een extern onderzoeksbureau ingeschakeld naar aanleiding van beschuldigingen van antisemitisme binnen de faculteit Rechtsgeleerdheid. Dit nadat zestien hooggeplaatste medewerkers een open brief tegen ‘antisemitisme, racisme en discriminatie en het bagatelliseren of normaliseren daarvan’ hebben geschreven. Volgens de medewerkers lijken antisemitisme en vreemdelingenhaat in bepaalde kringen ‘volstrekt normaal of op zijn minst acceptabel’ geworden. Zij spreken daar hun afschuw over uit.

De beschuldigingen hebben tot grote onrust geleid, meldt de universiteit in een verklaring. Daarom wordt er op zo kort mogelijke termijn een onderzoek gestart. In de verklaring worden geen namen genoemd, maar eind november twitterde de hoogste baas van de universiteit over hoogleraar Paul Cliteur, tot voor kort senator van Forum voor Democratie. Hem wordt verweten onvoldoende afstand te hebben genomen van racistische en antisemitische geluiden binnen Forum voor Democratie.

Cliteur begeleidde Thierry Baudet in Leiden tijdens diens promotie en geldt als de vertrouwenspersoon en intellectuele mentor van de opgestapte partijleider. Volgens rector magnificus Carel Stolker moet Cliteur ‘klip en klaar’ afstand nemen van beschuldigingen van antisemitisme. ‘Antisemitisme en racisme, en ook het daarvan niet-afstand nemen, zijn totaal maar dan ook totaal onaanvaardbaar’, twittert hij. Cliteur laat weten dat hij de uitkomsten ‘met heel veel vertrouwen’ tegemoet ziet.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding