solen-feyissa-uwvjadvxw_c-unsplash

Onderwijs en Google eens over privacymaatregelen

Publicatie:
15 juli 2021 - 8:00 uur

De strijd tussen Nederlandse onderwijsinstellingen en Google lijkt voorbij. Onderwijsorganisaties SURF en SIVON hebben overeenstemming over maatregelen om de privacy-risico’s van Google-producten voor het onderwijs te verkleinen. Na intensieve discussies in de afgelopen weken is overeenstemming bereikt met Google over het mitigeren van hoge privacy-risico’s met betrekking tot het gebruik van Workspace for Education Plus en Workspace Education Fundamentals door onderwijsinstellingen in Nederland.

Deze hoge risico’s zijn aan het licht gekomen bij een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitgevoerd in 2020-2021. Naar aanleiding van de resultaten van deze DPIA hebben SURF en SIVON de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om advies gevraagd. In het advies van 31 mei heeft de AP aangegeven dat alle hoge risico’s op het gebied van gegevensbescherming uiterlijk aan het begin van het schooljaar 2021/2022 voldoende moeten zijn gemitigeerd, anders moeten scholen stoppen met het gebruik van Workspace for Education.

De onderwijsorganisaties lieten eerder dit jaar een zogenoemd Data Protection Impact Assessment (DPIA)-onderzoek uitvoeren naar Google Workspace for Education Plus en Education Fundamentals. Uit dat onderzoek bleek dat het te onduidelijk was wat voor gegevens van hun leerlingen op welke manier werden verwerkt. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) adviseerde daarop het Nederlands onderwijs om te stoppen met het gebruik van de Google-diensten. Overigens moeten scholen volgens SURF en SIVON zelf ook wat maatregelen nemen, zoals het aanpassen van de beheerdersinstellingen.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding