photo-1564130987042-acbca1b51e8d

Noodkreet werkgevers: lerarentekort schadelijk voor economie

Publicatie:
27 februari 2020

Het kabinet moet direct miljoenen uittrekken om het lerarentekort aan te pakken. Leraren en vakbonden vragen daar al langer om, maar in een brief aan premier Rutte krijgen zij nu bijval van werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en ORAM. Die luiden samen met de Amsterdamse onderwijswethouder Moorman (PvdA) de noodklok over de tekorten in het onderwijs. In de brief staat dat de problemen niet alleen nadelig zijn voor kinderen, maar dat de economie erdoor wordt geschaad. De werkgeversorganisaties en de wethouder vinden dat Nederland vergeleken met buurlanden te weinig besteedt aan het basisonderwijs.

‘Werkgevers zullen in de toekomst te maken krijgen met een tekort aan gekwalificeerd personeel, omdat de basis nu niet op orde is’, schrijven de ondertekenaars van de brief, onder wie VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer en Jacco Vonhof van MKB-Nederland. Ze zeggen dat in ons land de leesvaardigheid achteruit gaat, met name bij kinderen uit achterstandswijken.

De werkgeversorganisaties noemen een financiële injectie in het basisonderwijs ‘een investering die zich terugverdient doordat de resultaten van leerlingen verbeteren, wat op termijn de productiviteit en de economische groei versterkt’. Ze waarschuwen dat er kennis nodig is om technologische ontwikkelingen bij te houden en ‘internationale uitdagingen het hoofd te bieden’.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding