bhavin-ahir-avjsum2zvcg-unsplash

Noodkreet MBO Raad: onderwijskwaliteit zwaar onder druk door coronacrisis

Publicatie:
29 oktober 2020

De 500.000 studenten in het mbo raken door de coronacrisis in de problemen, waarschuwt Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad. Bestuurders van de 63 mbo-scholen maken zich zorgen over de voortgang van het onderwijs: het stagetekort loopt op en online onderwijs blijkt in het mbo geen goed alternatief.

Net als universiteiten en hogescholen zijn mbo-scholen gebonden aan de 1,5 meter-maatregel. Die zorgt ervoor dat fysiek onderwijs maar beperkt mogelijk is. De gevolgen voor de studenten in het mbo zijn echter groter. Online onderwijs is bij uitstek niet geschikt voor praktische opleidingen. Wie kok wil worden, zal kookles moeten krijgen, een timmerman moet leren zagen. ‘Het hart van het mbo is het praktijkonderwijs. Daarom is het zo wrang dat we 30 procent fysiek onderwijs kunnen geven, en 70 procent online. Die verhouding zou eigenlijk andersom moeten zijn’, zegt Tekin in dagblad Trouw.

Sjoerd Karsten, hoogleraar onderwijsbeleid aan de Universiteit van Amsterdam, onderschrijft de problemen die Tekin schetst. Hij verbaasde zich tijdens de eerste lockdown al over de geringe aandacht voor het mbo. Volgens hem dreigt er meer gevaar voor het verlies van onderwijskwaliteit in het mbo dan in andere onderwijssectoren.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding