USN Skip to Content USN Skip to Footer

Twee nieuwe Wubi-maatregelen voor mbo

10-10-2024 00:00:00

In het kader van de Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium (Wubi) heeft de onderwijsinspectie twee nieuwe maatregelen voor het mbo uitgewerkt. Voortaan kan de minister een niet-bekostigde instelling tijdelijk schorsen van het recht om te examineren en diplomeren. Ook zijn de hersteltermijnen bij het eindoordeel ‘zeer zwak’ verkort. De wettelijke minimale hersteltermijn is van één jaar naar drie maanden gegaan. Hierdoor kan de inspectie meer maatwerk leveren bij onder andere urgente overtredingen.

Deze maatregelen zijn bedoeld om te voorkomen dat een niet-bekostigde mbo-instelling doorgaat met het afgeven van diploma’s of vrijstellingen, terwijl de inspectie in dat proces ernstige gebreken heeft vastgesteld. De minister kan overgaan tot een schorsing van maximaal zes maanden wanneer er aan drie eisen wordt voldaan:

  • De inspectie heeft tijdens onderzoek ernstige tekortkomingen op het gebied van onderwijs of examinering geconstateerd.
  • Er bestaat een wezenlijk vermoeden dat de mbo-instelling niet aan alle voorwaarden voldoet om te diplomeren. Of er bestaat het vermoeden dat examens mede daardoor in grote mate niet voldoen aan de wettelijke standaarden.
  • De inzet van andere bevoegdheden van de minister kan niet worden afgewacht.