USN Skip to Content USN Skip to Footer

Tot 12.000 euro schadevergoeding voor eigenaren Stints

Eigenaren van Stints die niet meer mogen worden gebruikt na het dodelijke ongeluk in Oss in 2018, kunnen een compensatie aanvragen tot een bedrag van 12.000 euro. Gebruikers kunnen een vaste vergoeding van 3500 euro krijgen als ze na het verplicht van de weg halen van de Stints kosten hebben gemaakt voor alternatief vervoer.

Verder kunnen eigenaren een vergoeding voor waardevermindering krijgen van maximaal 8500 euro. Eigenaren van lichte Stints (met een elektromotor van 800 watt) die meer kosten hebben gemaakt, kunnen een hogere vergoeding ontvangen. Over dit plan wordt nu een internetconsultatie gehouden, na 21 augustus worden de reacties beoordeeld, waarna een definitieve regeling volgt.

De Raad van State besliste eind 2021 dat de 369 gebruikers van Stints met een elektromotor van 800 watt recht hadden op een schadevergoeding. De technische keuring van deze lichte Stints was in 2011 ver onder de maat, oordeelde de Raad van State. De ‘zwaardere’ Stints (1200 watt) zijn officieel nooit goedgekeurd voor gebruik in het verkeer. Bijna niemand wist dat, terwijl ruim 2200 kinderopvangorganisaties deze zwaardere versie gebruikten.

De Raad van State vond dat gebruikers van de zwaardere Stints een schadevergoeding moesten krijgen én wilde een compensatieregeling instellen voor alle Stints. Voor de eigenaren van de zwaardere Stints heeft het ministerie van I&W nu een ‘coulance-vergoeding’ bedacht, met als voorwaarde dat aanvragers een eventuele vordering die zij hebben op de fabrikant, overdragen aan de staat.

‘Zo kan het ministerie eventueel geld terugvorderen van een partij die aansprakelijk is voor het ongekeurd op de markt brengen van de Stints’, stelt het ministerie. Het zou ‘een gebruikelijke voorwaarde’ zijn bij compensatieregelingen.