USN Skip to Content USN Skip to Footer

Stemming onderwijsbegroting uitgesteld

05-12-2024

De oppositie wil (het grootste deel) van de onderwijsbezuinigingen die het kabinet Schoof wil doorvoeren van tafel. De linkse oppositiepartijen willen zelfs de hele bezuiniging op het ministerie van onderwijs, van twee miljard euro, schrappen. Terwijl onderwijsminister Bruins in de Tweede Kamer in week 48 zijn onderwijsbegroting stond te verdedigen, startten coalitie- en oppositiepartijen gesprekken in achterkamertjes over een nieuwe begroting. Die lopen door tot in week 49.

De gesprekken zijn nodig omdat het kabinet Schoof niet beschikt over een meerderheid in de Eerste Kamer. Daarom heeft minister Bruins voor het doorzetten van zijn begroting de steun van oppositiepartijen nodig. Maar die vinden de kabinetsplannen om te snijden in het onderwijs onverstandig en onaanvaardbaar.

Want de plannen zijn slecht voor de kwaliteit van de wetenschap, en door de boete op langstuderen wordt het hoger onderwijs minder toegankelijk voor studenten met een kleine portemonnee. Ook is de hele aanpak uiteindelijk funest voor de concurrentiepositie van het bedrijfsleven, stellen de oppositiepartijen.

Om steun voor de begroting van minister Bruins te redden, heeft de coalitie een aantal handreikingen gedaan, meldt De Telegraaf. Aanvankelijk stelt de coalitie een minder harde bezuiniging voor op de maatschappelijke diensttijd en wil ze een streep zetten door de versobering van het godsdienstonderwijs. Als tweede bod wordt voorgesteld de langstudeermaatregel niet in te voeren en de maatschappelijke diensttijd helemaal te behouden.

De leiders van het ‘oppositie-monsterverbond’ van D66, CDA, CU, SGP en JA21 schoven maandagmiddag 2 december 2024 aan bij de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB. Daar kregen zij het eerste bod van de coalitie mee. In dat eerste voorstel werd van de in totaal 2 miljard euro aan bezuinigingen op onderwijs op termijn 363 miljoen euro teruggedraaid. Dat is slechts een kwart van de 1,3 miljard aan bezuinigingen die de oppositie wil schrappen. Het latere, tweede bod levert 650 miljoen minder aan bezuinigen op, meldt RTL Nieuws. Voor D66 gaan deze handreikingen echter niet ver genoeg.

De coalitiepartners stellen verder voor om het regionaal investeringsfonds voor het mbo te behouden, minder te bezuinigen op wetenschappelijk onderzoek en de hogere beloning voor leraren in de Randstad in stand te houden. Ook de langstudeerboete wordt uitgesteld tot 2029, maar die kon toch al niet eerder worden ingevoerd. Ondertussen houdt minister Bruins stoïcijns vast aan zijn voorgenomen OCW-begroting, die in het onderwijs veel weerstand oproept.

De Kamer bepaalde donderdagmiddag met een grote meerderheid dat de stemming verschoven wordt naar volgende week donderdag. Dat gaat dan niet alleen over de begroting van onderwijs, maar ook over alle andere, omdat terugdraaien van bezuinigingen op onderwijs mogelijk ook betaald moet worden door andere ministeries.