USN Skip to Content USN Skip to Footer

ROC Den Haag gaat zelf door met maatschappelijke diensttijd

10-10-2024 00:00:00

ROC Mondriaan in de regio Den Haag gaat zelf door met de maatschappelijke diensttijd (MDT) voor jongeren, meldt de mbo-instelling. De mededeling volgt op het kabinetsbesluit om geen geld meer uit te trekken voor dit programma van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Mondriaan vindt dat MDT een belangrijke rol speelt in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van studenten. Bovendien is het een integraal onderdeel van het burgerschapsonderwijs en loopbaanoriëntatie (LOB) binnen de mbo-instelling.

‘We willen onze 18.000 studenten niet alleen voorbereiden op een beroep, maar ook ondersteunen in hun persoonlijke groei. Het bedrijfsleven vraagt daarom’, zegt Hans Schutte, voorzitter van het college van bestuur van ROC Mondriaan. ‘MDT heeft ons geholpen om het onderwijs op het gebied van burgerschap en LOB te vernieuwen en meer gericht te maken op de ontwikkeling van zelfvertrouwen en maatschappelijke betrokkenheid.’

ROC Mondriaan bouwt met behulp van de lopende MDT-subsidie de komende drie studiejaren nog verder aan deze onderwijsvernieuwing, om het uiteindelijk zelfstandig voort te zetten. Dit is deels mogelijk vanuit bestaande middelen voor het burgerschapsonderwijs en LOB, maar de bekostiging voor de maatschappelijke organisaties waarmee studenten samenwerken is, door het wegvallen van de subsidie, onzeker geworden.

Jessica Reina Lapré en Michiel Steegers, projectleiders MDT bij ROC Mondriaan, benadrukken dat MDT cruciaal is voor studenten die te maken hebben met onzekerheid of een beperkt netwerk. Reina Lapré: ‘Juist voor deze groep is talentontwikkeling, het gevoel van eigenwaarde en het bouwen van een netwerk cruciaal. MDT draagt bij aan kansengelijkheid: 45 procent van de lopende MDT-projecten richt zich op jongeren met minder kansen, zoals jongeren met schulden of onderwijsachterstanden.’

Naast het bieden van persoonlijke groei voor studenten draagt MDT bij aan een sterkere samenwerking tussen ROC Mondriaan en maatschappelijke organisaties. Deze samenwerking helpt ook bij het verlichten van de werkdruk in het onderwijs. De komende jaren zullen worden gebruikt om de investering in MDT te verduurzamen en verder te verankeren binnen de mbo-structuur.

Hoewel het programma voortaan gefinancierd zal worden door het ROC zelf, was de subsidie essentieel voor het opzetten van MDT. De maatschappelijke diensttijd werd ingevoerd onder kabinet Rutte III en houdt in dat jongeren tussen de 12 en 30 jaar maximaal een halfjaar lang vrijwilligerswerk doen.