USN Skip to Content USN Skip to Footer

Programma schoolmaaltijden verlengd tot einde schooljaar 2025-2026

24-10-2024 00:00:00

Het programma schoolmaaltijden wordt in de huidige vorm verlengd tot en met het einde van schooljaar 2025-2026. Scholen (po en vo) die aan de voorwaarden voldoen, kunnen zich nog aanmelden voor deelname. Zij ontvangen dan middelen en ondersteuning om op school een dagelijkse gratis maaltijd te verzorgen voor leerlingen of om ouders een boodschappenkaart aan te bieden.

Het programma schoolmaaltijden startte in 2023, met als doel te voorkomen dat leerlingen met honger op school zitten en zo niet aan leren toekomen. Ook moet het leerlingen gezonder en gevarieerder laten eten. Het programma wordt uitgevoerd door het Jeugdeducatiefonds (JEF) en het Rode Kruis. Basisscholen en middelbare scholen kunnen zich via schoolmaaltijden.nl aanmelden.

Het organiseren van een maaltijd op school wordt aangeboden via het JEF. Scholen organiseren zelf de maaltijden en kunnen hierbij ondersteuning ontvangen via schoolcontactpersonen van het JEF en/of een samenwerking aangaan met externe partijen. De school kan de gemaakte kosten maandelijks achteraf declareren, tot een maximumbedrag van 9 euro per leerling per week.

De boodschappenkaart wordt aangeboden via het Nederlandse Rode Kruis. Scholen vragen hierbij ouders om zich via de school aan te melden. Ouders die dit doen, vullen vervolgens een vragenlijst in. De boodschappenkaarten, met een wekelijks budget van 11 euro per leerling, worden dan rechtstreeks aan de aangemelde ouders verstrekt.

Een belangrijke verandering is dat het kabinet Schoof het programma niet meer wil financieren via subsidies, het heeft nu structureel 135 miljoen euro vrijgemaakt voor schoolmaaltijden. Met deze middelen kunnen het JEF en Rode Kruis het programma in het huidige en het volgende schooljaar wel op eenzelfde manier voortzetten.