USN Skip to Content USN Skip to Footer

PO-Raad zet veranderingen schooljaar 2024-2025 op een rij

29-08-2024 00:00:00

Het nieuwe schooljaar brengt allerlei veranderingen met zich mee voor het primair en gespecialiseerd onderwijs. Zo is er per 1 augustus 2024 een regeling voor prioriteitsscholen, zijn op scholen in het primair onderwijs vanaf dit schooljaar mobiele telefoons en andere devices niet meer welkom in de klas en is vanaf 1 juli de VOG kinderopvang ook geldig in het primair onderwijs.

Scholen die op 1 augustus 2024 het inspectie-oordeel ‘zeer zwak’ of ‘onvoldoende’ hebben, kunnen in aanmerking komen voor de regeling prioriteitsscholen. Deze subsidieregeling is onderdeel van het masterplan basisvaardigheden. In totaal stelt het ministerie van OCW ruim 8,7 miljoen euro voor het primair onderwijs en 1,8 miljoen euro voor het gespecialiseerd onderwijs beschikbaar. Scholen die aan de voorwaarden voldoen kunnen tussen 2 september 2024 en 13 september 2024 subsidie aanvragen. 

En tot en met 15 oktober 2024 kunnen po-schoolorganisaties samen met andere (educatieve) partners aanspraak doen op de nieuwe regeling onderwijsregio’s. Met de subsidieregeling voor 2025 werkt OCW toe naar een landelijk dekkend netwerk van onderwijsregio's, als onderdeel van de aanpak van het personeelstekort. Anders dan in voorgaande jaren is er in 2025 alleen de mogelijkheid om als onderwijsregio subsidie aan te vragen en niet meer apart voor RAP-regio’s en/of voor partnerschappen SO&P.

Daarnaast is in deze regeling 50 procent van de PBSS-middelen (regeling bijzondere bekostiging professionalisering en begeleiding starters en schoolleiders) overgeheveld naar de middelen voor de onderwijsregio’s. De resterende 50 procent van de PBSS-middelen gaat in 2025 nog wel direct naar de scholen. 

Verder zijn op basisscholen vanaf dit schooljaar mobiele telefoons en andere devices niet meer welkom in de klas, tenzij ze educatief worden gebruikt tijdens de les. Het is aan de scholen om te bepalen wat educatief gebruik concreet inhoudt en met leraren, leerlingen en ouders de regels te bepalen. Lees hier verder over meer veranderingen.