USN Skip to Content USN Skip to Footer

PO-Raad wil naar één doorstroomtoets

24-10-2024 00:00:00

De PO-Raad wil de huidige zes verschillende doorstroomtoetsen in groep 8 van de basisschool terugbrengen tot één doorstroomtoets. Dat zou moeten leiden tot eenduidige schooladviezen. De raad constateert op basis van eigen onderzoek dat er te grote verschillen zijn tussen de toetsen, waardoor de schooladviezen kunnen variëren. Dat leidt volgens de PO-Raad tot kansenongelijkheid.

Het pleidooi van de PO-Raad om naar één doorstroomtoets te gaan staat in een brief aan de Tweede Kamer. Het valt de raad met name op dat het percentage toetsadviezen bij één toets vaker hoger uitvalt dan bij de overige toetsen. Leerlingen die deze toets hebben gemaakt, hebben meer kans op een bijgesteld schooladvies.

De PO-Raad stelt dat het onderwijs destijds op aandringen van het ministerie akkoord is gegaan met meerdere aanbieders voor de doorstroomtoets. Maar onder de nadrukkelijke voorwaarde dat het voor de kansen van leerlingen geen verschil mag maken of je voor de ene of de andere toets kiest.

Nu dat niet het geval blijkt, klopt de raad aan bij de Tweede Kamer nadat staatssecretaris Paul van funderend onderwijs & emancipatie de signalen over de doorstroomtoets in juli 2024 relativeerde. Zij suggereerde in een brief dat de verschillen ‘simpelweg een reflectie zijn van het feit dat niet alle scholen dezelfde scores kunnen behalen’ en ze wil daarom pas conclusies trekken na 2027.