USN Skip to Content USN Skip to Footer

PO-Raad werkt aan aanscherping bestuurscode

10-10-2024 00:00:00

Leden van de PO-Raad krijgen op hun algemene ledenvergadering van 14 november 2024 een verenigingsafspraak voorgelegd gericht op aanscherping van de code goed bestuur. In juni 2025 wordt deze vervolgens vastgelegd als lidmaatschapsvoorwaarde. Extern onderzoek moet in de tussentijd uitwijzen hoever de aanscherping kan gaan zonder dat de kwaliteit van bestuur en toezicht in de sector onder druk komt te staan.

De afspraak die voorligt maakt het gebruik van de voorbeeld-integriteitscode voor leden van de PO-Raad verplicht als minimale basis voor de eigen integriteitscode. Op dit moment worden deze doorgesproken tijdens de regiobijeenkomsten die voorafgaand aan de ALV in het hele land worden gehouden.

Onderdeel van de aanscherping is dat expliciet wordt uitgesloten dat bestuurders en intern toezichthouders zakelijke belangen hebben bij onderwijsadviesbureaus die voor dezelfde sector werken. In uitzonderlijke situaties kan daar tijdelijk van worden afgeweken.

De code goed bestuur moet daarnaast meer duidelijkheid scheppen over de overige belangen van bestuurders en toezichthouders en regelt dat bestuurders en toezichthouders alle nevenfuncties bespreken en indien nodig afspraken maken over hoe daarmee wordt omgegaan. Deze nevenfuncties worden gepubliceerd in het jaarverslag met een verklaring voor de wijze waarop het intern toezicht omgaat met (schijnbaar) botsende belangen.

Extern onderzoek moet uitwijzen of deze beperkingen landelijk kunnen worden afgesproken. Het primair onderwijs kent een kleine 900 schoolbesturen. Voor deze besturen en bijbehorende raden van toezicht zijn alles bij elkaar zo’n 5000 mensen nodig. Kennis van het primair onderwijs is voor veel van deze functies gewenst. Een landelijk verbod op nevenfuncties zou tot gevolg kunnen hebben dat de expertise van besturen of toezichtsorganen onder druk komt.