USN Skip to Content USN Skip to Footer

Personeel en studenten hoger onderwijs: staken bij bezuinigingen

29-08-2024 00:00:00

Het kabinet Schoof wil structureel 215 miljoen euro bezuinigen op het hoger onderwijs. En daarnaast jaarlijks 150 miljoen euro korten op een fonds voor onderzoek en wetenschap. Ook wil het kabinet de instroom van niet-Nederlandse studenten en personeel inperken en komt de langstudeerboete terug. Vanuit het onderwijs komt verzet.

Elf vakbonden, werknemers- en studentenorganisaties uit het hoger onderwijs roepen in een brief op tot een ‘opstand’ tegen de bezuinigingen in het hoofdlijnenakkoord. Zij vragen universiteitsbesturen te weigeren om mee te werken met de kabinetsplannen. Werken de besturen toch mee, dan gaan de studenten en werknemers dit najaar massaal staken.

Zelf stuurden de universiteitsbesturen al eerder een brandbriefnaar onderwijsminister Bruins waarin zij eveneens hun zorgen uiten over de impact van de plannen op studenten en medewerkers en ‘de toekomst van Nederland’. Het vorige kabinet had in 2022 juist extra structurele middelen toegezegd. Dat waren bindende afspraken vinden de bestuurders.

Meerdere bestuursvoorzitters van universiteiten, waaronder die van de UvA en de TU Delft, noemen de bezuinigingen onverantwoord. De universiteitsbesturen benadrukken dat ze in gesprek willen blijven met de minister, met als doel de bezuinigingen van tafel te krijgen. Enkele instellingen geven aan dat als de bezuinigingen doorgaan, ze juridische stappen overwegen. Echter, sommige universiteiten sorteren ook vast voor op mogelijke financiële kortingen en maken al bezuinigingsplannen voor de toekomst.