USN Skip to Content USN Skip to Footer

Onrust over uitslagen doorstroomtoets basisonderwijs

Achtstegroepers maken vanaf dit jaar de doorstroomtoets, die de voormalige Citotoets vervangt. Deze moet zorgen voor meer kansengelijkheid. Maar bij de betrouwbaarheid worden vraagtekens gezet. Dat schrijft De Volkskrant. De resultaten van de doorstroomtoets leiden tot verwarring op scholen, want ze wijken erg af van de voorlopige schooladviezen die docenten de leerlingen hebben gegeven.

Op sommige scholen scoort maar liefst 30 tot 50 procent van de leerlingen hoger dan verwacht. Ook het tegenovergestelde komt voor. Hilde van der Geest, directeur van de Gelderlandschool in Den Haag, zegt: ‘Wij hebben kinderen die consequent op vwo-advies uitkomen, ook op basis van de intelligentietesten. Nu komt er uit de doorstroomtoets een mavo/havo-advies.’

Schooldirecteuren denken bovendien dat de resultaten verschillen afhangen van voor welke toetsaanbieder is gekozen. Er zijn zes commerciële aanbieders van de doorstroomtoets. ‘Wij willen kinderen meer kansen geven, maar als dat afhankelijk wordt van toeval bereik je het omgekeerde. Dit klopt gewoon niet’, aldus Eva Naaijkens, directeur van de Alan Turingschool in Amsterdam.

Maar volgens onderwijsminister Paul klopt de doorstroomtoets wel degelijk, schrijft zij aan de Tweede Kamer. En op vragen stelt het ministerie van Onderwijs dat de doorstroomtoetsen van verschillende aanbieders wél dezelfde resultaten zouden moeten geven, omdat de normering gelijk is getrokken. Ook wijst het ministerie erop dat de resultaten van de doorstroomtoets door een nieuwe normering niet goed te vergelijken zijn met eerdere jaren. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) verwacht pas in september 2024 conclusies te kunnen trekken over de resultaten.