USN Skip to Content USN Skip to Footer

Onderzoek NOS: lerarentekort blijft vooral Randstad pijnigen

29-08-2024 00:00:00

Terwijl scholen voor de vakantie nog alarm sloegen over het grote aantal vacatures, lijkt vooral regio zuid de bezetting al op orde te hebben. Dit meldt de NOS, na een rondgang door Nederland. Harde cijfers worden in het najaar verwacht, maar een blik op onderwijsvacaturesite Meesterbaan laat zien dat Noord- en Zuid-Holland bijna driekwart van alle vacatures tellen.

Bij scholenkoepel Signum, met 24 scholen in ‘s-Hertogenbosch en omgeving, is het gelukt om alle vacatures in te vullen. Maar de inval-pool is wel leeg, meldt bestuurder Jan Heijmans aan de NOS. ‘Zodra de eerste ziektes zich aandienen is het weer passen en meten. Maar daar zijn we inmiddels wel bedreven in.’

In juli 2024 was bijna een op de tien basisscholen in het land nog op zoek naar leerkrachten voor het nieuwe schooljaar. Zo'n 3200 vacatures stonden nog open. Dat was al wel een afname ten opzichte van een jaar eerder, toen er 4000 vacatures waren.

De problemen ontstaan vooral omdat de uitstroom groter is dan de instroom, door vergrijzing of vanwege de werkdruk. Ook kiezen te weinig mensen voor de pabo. Veel potentie bieden nog de zij-instromers, al is dat vaak een worsteling. De praktische drempels om aan zo'n traject te beginnen zijn vaak te hoog.