USN Skip to Content USN Skip to Footer

Nucleair onderwijs schiet als paddenstoel uit de grond

13-02-2025

Op 4 februari 2025 heeft minister Hermans van Klimaat en Groene Groei de Tweede Kamer geïnformeerd over het meerjarige innovatieprogramma op het gebied van kernenergie. Via dit programma zet het kabinet zich in om het aanbod van onderwijs en training op mbo-, hbo- en wo-niveau voor de nucleaire sector te vergroten, de nucleaire kennisbasis te versterken en het aanbod van technisch talent op de Nederlandse arbeidsmarkt te vergroten.

Voor het realiseren van de nucleaire ambities van het kabinet is voldoende personeel en kennis een belangrijke voorwaarde. Uit onderzoek komt naar voren dat de kernenergiesector de komende jaren een grote groei zal doormaken. Voor vergroting van de benodigde nucleaire kennis zijn in het onderwijs meerdere stappen gezet.

Zo zijn aan de TU Delft drie nieuwe leerstoelen en zes promovendi gefinancierd op het gebied van nucleaire energietechnologie, materiaalonderzoek voor nucleaire reactoren en nucleaire reactorfysica. De Nuclear Academy is in samenwerking met de mbo-instelling Scalda in Zeeland een keuzedeel nucleaire technologie opgestart. Ook heeft de Nuclear Academy in samenwerking met Hogeschool Zeeland en de autoriteit nucleaire veiligheid en stralingsbescherming (ANVS) een minor nuclear technologie ontwikkeld. Voor beide keuzedelen hebben zich twintig studenten aangemeld.

Met verschillende hogescholen en Regieorgaan SIA wordt ook gewerkt aan een breed onderzoeks- en onderwijsprogramma voor kernenergie. Hierbij staan regionaal ingebedde kennishubs centraal, waarin onderwijs en onderzoek rondom verschillende nucleaire onderwerpen worden samengebracht. In 2025 vindt hiervoor een inventarisatie plaats. Regieorgaan SIA doet hiervoor een subsidieaanvraag bij het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Lees de volledige kabinetsbrief hier.