USN Skip to Content USN Skip to Footer

Ledenvraag: Hoe organiseer je een stageplaats binnen een RvT?

20-08-2024

Het vinden van geschikte nieuwe leden voor een Raad van Toezicht (RvT) kan best lastig zijn. Er is een groeiende behoefte aan diversiteit binnen RvT’s, zowel qua leeftijd, achtergrond als sectorervaring. Iemand aan je RvT toevoegen die weinig of geen ervaring heeft, kan voelen als een grote stap, zowel voor de RvT als voor de startende toezichthouder. Een mooie oplossing hiervoor werken met een stageplaats (ook wel ‘ervaringsplek’) voor potentiële RvT-leden.

De behoefte aan diversiteit in de RvT

Regelmatig krijgen we vragen van RvT’s die op zoek zijn naar nieuwe leden die niet direct uit de onderwijssector komen, nog aan het begin van hun carrière staan, of de overstap maken vanuit een andere sector. Deze diversiteit kan de RvT versterken door nieuwe perspectieven en ideeën in te brengen, wat essentieel is voor goed toezicht en governance. De stap om zonder ervaring of specifieke kennis van de sector in een RvT plaats te nemen, kan groot zijn, zowel voor de starter als voor de RvT. Tegelijkertijd zijn er mensen die graag tot een RvT zouden toetreden, maar niet weten hoe ze deze stap kunnen zetten of denken dat het niet mogelijk is.

Een stageplaats als brug naar het toezicht

Een stageplaats kan fungeren als een laagdrempelige manier om mensen met weinig ervaring in het toezichthouderschap of de onderwijssector kennis te laten maken met de rol van toezichthouder. Door een stagetraject aan te bieden, kunnen RvT’s potentiële leden de kans geven om zich te oriënteren en te ontwikkelen in een ondersteunende omgeving. Na een bepaalde tijd, bijvoorbeeld een half jaar, kunnen beide partijen de stageperiode evalueren en bespreken of er een match is.

Het opzetten van een stagetraject

Een goed georganiseerd stagetraject biedt zowel de stagiair als de RvT een waardevolle ervaring. Hierover volgen enkele stappen en overwegingen om een succesvol stagetraject op te zetten:

  • Individueel aangepast programma: De achtergrond van de stagiairs kan sterk variëren, daarom is het belangrijk dat het stagetraject wordt aangepast aan de specifieke kennis en vaardigheden. Een maatwerkprogramma zorgt ervoor dat de stage relevant en leerzaam is voor de stagiair, en natuurlijk ook waardevol voor de RvT.
  • Praktische en theoretische ondersteuning: Het stageprogramma moet zowel theoretische als praktische onderdelen bevatten. Dit kan bijvoorbeeld inhouden:
    • Inzicht in de Code Goed Toezicht en goed werkgeverschap.
    • Bijwonen van RvT-vergaderingen en het uitvoeren van verdiepende opdrachten.
    • Gesprekken met stakeholders, zoals bestuurders, de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR), en RvT’s van andere onderwijsinstellingen.
  • Gebruik van Toolkit Onboarding voor Toezichthouders: De RvT kan de Toolkit Onboarding voor Toezichthouders inzetten om een traject op maat samen te stellen voor de stagiair. Dit inwerkprogramma moet goed aansluiten bij de achtergrond en behoeften van de stagiair, zodat het een waardevolle leerervaring wordt. De toolkit bestaat onder andere uit een inwerktraject specifiek voor nieuwe RvT-leden zonder eerdere ervaring als toezichthouder.
  • Kennis van handreikingen: Een belangrijk onderdeel van de inwerkingsperiode is het bekendmaken van de stagiair met verschillende handreikingen en richtlijnen, zoals de "Code Goed Toezicht". Leden van VTOI-NVTK kunnen alle handreikingen op onze website gratis downloaden.

Voordelen van een stagetraject

Een stagetraject biedt duidelijke voordelen voor zowel de stagiair als de RvT:

  • Voor de stagiair:
    • Inzicht in het werk van de RvT.
    • De mogelijkheid om te beoordelen of de rol van toezichthouder bij hen past, zowel qua inhoud als tijdsinvestering.
    • Identificatie van het type instelling waar ze het beste tot hun recht zouden komen.
  • Voor de RvT:
    • Nieuwe inzichten en een frisse blik van de stagiair.
    • Mogelijkheid om potentiële RvT-leden te beoordelen voordat een formele benoeming plaatsvindt.

Heeft jouw RvT een stageplek beschikbaar? Leden van VTOI-NVTK kunnen gratis hun vacature insturen.