USN Skip to Content USN Skip to Footer

Kinderopvangcongres ‘Wetenschap ontmoet praktijk’

29-08-2024 00:00:00

Het Expertisecentrum Pedagogische Kwaliteit Kinderopvang organiseert op 26 september 2024 het congres Wetenschap ontmoet praktijk, een event voor pedagogisch coaches, bestuurders en beleidsmedewerkers. Acht wetenschappers, waaronder hoogleraar Ruben Fukkink, zullen spreken over kinderopvang in relatie tot onderwijs, Helma Koomen spreekt over het belang van de relatie tussen kind en professional.

Fukkink neemt je mee op een ‘schoolreis’ door Europa: hoe ziet de overgang van kinderopvang naar de basisschool er in verschillende landen uit? En wat kunnen wij in Nederland hiervan leren? Helma Koomen zal ingaan op de affectieve relatie tussen kind en pedagogisch medewerker, die in veel opzichten van belang is voor de ontwikkeling van kinderen én voor het welbevinden van de pedagogisch medewerker zelf.

Op basis van de gehechtheidstheorie wordt ingegaan op de essentiële rol die de pedagogisch medewerker op de groep vervult als veilige haven en veilige basis voor individuele kinderen. Deze een-op-een-relaties bevinden zich niet in een vacuüm. Zo hebben de relaties van een pedagogisch medewerker met individuele kinderen ook invloed op de groepsdynamiek en relaties tussen kinderen in een groep.

Daarna gaan in verschillende deelsessies wetenschappers, onderzoekers en kinderopvangprofessionals dieper in op pedagogische thema's. Elke deelsessie duurt 1,5 uur en bestaat uit een introductie van de wetenschappelijke inzichten door de wetenschapper en een uitwerking daarvan in de praktijk. Klik hier voor het hele programma.