USN Skip to Content USN Skip to Footer

Kabinet: 1200 wetenschappers houden hun baan

12-09-2024 00:00:00

Zo’n 1200 wetenschappers die door geplande bezuinigingen van kabinet Schoof hun baan aan de universiteit dreigden te verliezen, kunnen toch aanblijven. De coalitie wilde 215 miljoen euro bezuinigen op de sectorplannen, geld dat bedoeld is om de werkdruk op universiteiten te verminderen.

Na grote weerstand van universiteiten gaat deze bezuiniging niet door, laten bronnen aan de NOS weten. Dit betekent wel dat het afgesproken bedrag elders moet worden gevonden. Het kabinet wil 1 miljard euro op het hoger onderwijs bezuinigen. Onderwijsminister Bruins is nu van plan beurzen voor startende wetenschappers en stimuleringsfondsen te schrappen.

De nu ingetrokken bezuinigingen hebben tot onvrede geleid, waarbij vooral het schrappen van de 1200 banen gevoelig lag. Dit geld stelde ex-onderwijsminister Dijkgraaf twee jaar geleden beschikbaar om de werkdruk te verlagen en universiteiten beter te laten samenwerken. Met het geld konden de universiteiten wetenschappers een vast contract aanbieden. En dat hebben de universiteiten gedaan. Dat zou met deze bezuiniging weer moeten worden teruggedraaid.

Universiteiten zien in het omgooien van de bezuinigingen nog weinig positiefs. De sectorplannen worden weliswaar niet geschrapt, maar wat de minister doet ‘is broekzak- vestzak. De één miljard bezuiniging staat nog steeds, dus de dreun voor studenten en medewerkers blijft hiermee even groot’.