USN Skip to Content USN Skip to Footer

Gebruik laptop op veel scholen verplicht, maar niet elke ouder kan dat betalen

27-08-2024 00:00:00

Steeds meer ouders hebben moeite om de kosten van schoolspullen, waaronder laptops, voor hun kinderen te betalen. Dit blijkt uit cijfers van Stichting Leergeld, die huishoudens met een beperkt inkomen financieel ondersteunt. Het aantal hulpaanvragen bij de stichting is de afgelopen drie jaar met 40% gestegen, waarbij vooral de vraag naar laptops toeneemt. Dat blijkt uit cijfers die Nieuwsuur heeft opgevraagd bij Stichting Leergeld

Uit een steekproef van Nieuwsuur bij ruim vijftig middelbare scholen blijkt dat er grote verschillen bestaan in de manier waarop scholen laptoponderwijs vormgeven en financieren. Welke laptop een school voorschrijft, hoe hoog de kosten voor de ouders zijn en welke financiële steunregelingen er beschikbaar zijn, verschilt per gemeente en per school. Vanwege de kosten kiezen sommige scholen ervoor om de laptops te schrappen.

Hoewel scholen die laptops voorschrijven wettelijk verantwoordelijk zijn voor het verstrekken daarvan, blijkt dat ouders vaak de kosten geheel of gedeeltelijk moeten betalen. Een samenwerkingsverband van onderwijs- en ouderorganisaties, waaronder Stichting Leergeld en de PO- en VO-raad, roept het nieuwe kabinet daarom op om laptops net als schoolboeken te financieren uit publieke middelen. Ze benadrukken dat het onacceptabel is dat kinderen een laptop nodig hebben om aan de leerplicht te voldoen, terwijl ouders bij particuliere stichtingen moeten aankloppen om deze te kunnen betalen.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laatNieuwsuur weten dat het de kosten voor publiek verstrekte laptops in het middelbaar onderwijs inmiddels heeft berekend op 201 miljoen euro. In het Hoofdlijnenakkoord zijn hiervoor geen extra middelen vrijgemaakt. Wel onderzoekt het ministerie de effectiviteit van bestaande regelingen en zal de minister de Kamer daar in het najaar over informeren, besluit NOS.nl

Bezit van laptop of tablet niet verplicht voor ouders

Een laptop of tablet is geen gratis lesmateriaal, schrijft de Rijksoverheid hierover. Scholen kunnen ouders of verzorgers vragen om een laptop aan te schaffen, maar mogen dat niet verplichten. Scholen moeten ervoor zorgen dat alle leerlingen kunnen meedoen met het volledige lesprogramma, ook wanneer (een deel van) dit programma digitaal is. Als ouders niet kunnen of willen betalen voor een laptop dan moet de school voor een volwaardig alternatief zorgen, bijvoorbeeld door het aanbieden van een leenlaptop. De school mag hiervoor een vrijwillige bijdrage van de ouders vragen. Ouders zijn niet verplicht deze bijdrage te betalen als zij dit niet willen of kunnen. De school moet dan voor ander passend lesmateriaal zorgen.