USN Skip to Content USN Skip to Footer

FD duikt in cijfers passend onderwijs

12-09-2024 00:00:00

Tien jaar passend onderwijs: hogere kosten en meer thuiszitters. Het passend onderwijs heeft zijn beloften nog niet waargemaakt. Het aantal kinderen dat duur speciaal onderwijs volgt, neemt niet af maar juist toe, de kosten rijzen de pan uit en veel leerlingen zitten thuis. Waar gaat het mis? Het Financieele Dagblad (FD) duikt in de cijfers.

Bij de invoering van passend onderwijs in 2014 was kostenbeheersing een belangrijke afweging. Daarom kwam er een plafond in de budgetten en moesten de uitgaven transparanter. Toch ontbreekt nu het zicht op de totale kosten van zorgleerlingen. Dat komt onder meer doordat de uitgaven verspreid zijn over scholen en samenwerkingsverbanden, die soms zelf bijbetalen of extra subsidies ontvangen, en veel financiering maatwerk is. Er is nooit onderzoek gedaan naar alle uitgaven.

Instanties als de Algemene Rekenkamer, de Onderwijsraad, de Inspectie van het Onderwijs en de Evaluatiecommissie Passend Onderwijs stelden de afgelopen jaren aan de kaak dat ook de doelmatigheid van de bestedingen onvoldoende te controleren is. Wat wel en niet werkt aan ondersteuning is nauwelijks goed onderzocht.

De Inspectie van het Onderwijs heeft wel verkennend onderzoek gedaan naar de vraag wat het voor de schoolloopbaan van de kinderen betekent als ze kiezen voor het voortgezet speciaal onderwijs in plaats van het reguliere. De voorzichtige conclusie is dat kinderen in het voortgezet speciaal onderwijs minder vaak een startkwalificatie halen dan kinderen in het reguliere onderwijs, ook al kunnen ze daar meer ondersteuning krijgen dan in het reguliere onderwijs. Lees hier het hele artikel in het FD (eenmalig aanmelden is verplicht).