USN Skip to Content USN Skip to Footer

Erasmus Universiteit maakt transitie-agenda kinderopvang

07-11-2024 00:00:00

Kinderopvang mag niet alleen een voorrecht zijn voor werkende ouders: kinderopvang is goed voor de ontwikkeling van kinderen en daarom zou elk kind naar de kinderopvang moeten gaan. Dat is de belangrijkste conclusie uit de transitie-agenda ‘Fundament voor de toekomst’ die onderzoeksinstituut DRIFT (Erasmus Universiteit Rotterdam) opstelde samen met 25 professionals, van binnen en buiten de kinderopvang.

Omdat de politiek nog niet de juiste stappen zet om de kinderopvang van de toekomst vorm te geven, brachten actie-onderzoekers van DRIFT in opdracht van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) hiervoor zelf diverse professionals, binnen en verwant aan de sector, bijeen. Het belangrijkste resultaat van die samenwerking is deze transitie-agenda.

De agenda staat vol concrete aanbevelingen aan beleidsmakers en bestuurders: de nadruk moet niet langer liggen op beschikbaarheid en prijs, maar op kwaliteit en toegankelijkheid. Dat betekent aandacht voor de belangrijke rol die kinderopvang speelt in het signaleren en voorkomen van achterstanden bij kinderen. Kinderen worden niet als 4-jarigen geboren, dus wie ziet de kinderen die niet naar de kinderopvang gaan en daardoor pas in beeld komen als ze naar de basisschool gaan?

Ook zijn nodig: een herwaardering van de pedagogische professional, een betere samenwerking met kernpartners in onderwijs, gemeenten, zorg en welzijn, en een maatschappelijke bedrijfsvoering die past bij het uitvoeren van deze belangrijke publieke taak.

Echter, de sector torst een historische last mee en lijdt onder het imago van een ‘oppasplek’. Ook ontbeert een geïntegreerd gezinsbeleid in ons land, wat heeft geleid tot extreem korte (ouderschaps)verloven en worstelt de kinderopvang met een gemankeerd financieringsstelsel. Dat alles maakt dat de sector ontoegankelijk is voor juist díe kinderen die er het meest baat bij hebben.

De transitie-agenda sluit af met de vaststelling dat veel van de zaken die voor de toekomstige kinderopvang nog moeten worden opgepakt, buiten de directe invloed van de sector zelf liggen. De 25 professionals steken met dit document een hand uit naar alle partijen, inclusief de politiek, die kinderopvang een warm hart toedragen en mee willen bouwen aan een duurzame, sociale en maatschappelijk waardevolle plek waar het ontwikkelrecht van alle kinderen centraal staat.