USN Skip to Content USN Skip to Footer

Erasmus en UvA beperken samenwerking met Israëlische universiteiten

12-09-2024 00:00:00

In juni 2024 meldden de rectoren van alle Nederlandse universiteiten nog in een open brief in dagblad Trouw niet van plan te zijn de samenwerking met Israëlische instellingen stop te zetten. Nu heeft de Erasmus Universiteit besloten ‘voorlopig geen nieuwe samenwerkingen aan te gaan met Israëlische en Palestijnse universiteiten’. Eerder nam de Universiteit van Amsterdam een soortgelijk besluit.

Het besluit van het Rotterdamse college van bestuur volgt op een advies van de Erasmus- adviescommissie gevoelige samenwerkingsverbanden. ‘We zien in allerlei onderzoeken en internationale uitspraken dat het risico op mensenrechtenschendingen in Gaza op dit moment groot is’, zegt de voorzitter van de Rotterdamse adviescommissie Ruard Ganzevoort tegen de NOS. ‘We moeten voorkomen dat de universiteit, op welke manier dan ook, bij mensenschendingen betrokken raakt.’

Op meerdere Nederlandse universiteiten werden de afgelopen tijd protesten gehouden door zowel studenten als medewerkers. Actievoerders willen dat de banden met organisaties uit Israël verbroken worden, vanwege de oorlog in Gaza. Voor sommigen gaat het om alle banden, voor anderen om de banden met organisaties die de Israëlische oorlog in Gaza steunen. Erasmus geeft met dit besluit gehoor aan deze protesten van studenten en medewerkers. En wil nu meteen kritisch kijken naar álle samenwerkingen.

Maar dit moet wel zorgvuldig gebeuren en daar is nader onderzoek voor nodig, zegt Ganzevoort. Het college van bestuur gaat in gesprek met de decanen over het uitstellen van de samenwerkingen. De adviescommissie is nu van plan om de bestaande partners van de universiteit ‘te toetsen op zuiverheid’. Dat zijn er ongeveer tien.