USN Skip to Content USN Skip to Footer

Dienst toeslagen start pilot met aanpassen van toeslagen

29-08-2024 00:00:00

Sinds eind juni 2024 is de dienst toeslagen gestart met een nieuwe pilot. Ongeveer 4500 ouders krijgen een brief van de dienst, omdat deze heeft geconstateerd dat er een verschil is tussen het aantal uren kinderopvang dat deze ouders afnemen volgens hun kinderopvangorganisatie en het aantal uren dat bij de dienst toeslagen bekend is. In de brief vraagt ‘toeslagen’ nogmaals aan deze ouders om de uren zelf aan te passen. Als ze dit niet doen, dan past de dienst het aantal opvanguren zelf aan. 

De pilot is belangrijk, omdat er regelmatig verschillenzijn tussen het aantal uren kinderopvang wat ouders afnemen volgens de kinderopvangorganisatie en het aantal uren dat zij zelf hebben opgegeven in de aanvraag van de kinderopvangtoeslag. De dienst toeslagen verstuurt al meerdere jaren brieven aan ouders waarin ze wordt gevraagd hun uren aan te passen. Deze pilot is een vervolgstap daarop, omdat veel ouders geen wijzigingen doorvoeren, ook niet na een verzoek per brief.

Dienst toeslagen heeft met deze pilot als doel om mensen te behoeden voor hoge terugvorderingen. Want als het ontvangen bedrag aan kinderopvangtoeslag aan het einde van het jaar klopt met het bedrag van de definitieve toekenning (waar de ouders recht op hebben), hoeven zij niets terug te betalen. Er wordt vanaf augustus ook een pilot gestart voor het muteren van inkomensgegevens, als er een grote afwijking is tussen het feitelijke en het geschatte inkomen.