USN Skip to Content USN Skip to Footer

Continuering middelen versterking strategisch personeelsbeleid in 2025

10-10-2024 00:00:00

Het ministerie van OCW heeft bevestigd dat 50 procent van de SHRM-middelen via de SHRM-regeling ook in 2025 beschikbaar blijven. Medio augustus 2023 maakte het ministerie van OCW bekend dat de regeling aanvullende bekostiging strategisch personeelsbeleid, begeleiding startende leraren & schoolleiders en verzuim (de vroegere prestatiebox) na 2024 wijzigt. De helft van SHRM-middelen gaat met ingang van 2025 naar de nieuwe regeling-onderwijsregio’s 2025.

De afgelopen periode drong de VO-raad er bij OCW op aan dat er ook snel duidelijkheid moest komen voor besturen over de beschikbaarheid van de resterende 50 procent van de SHRM-middelen na 2024. Hierop heeft de VO-raad, na publicatie van de rijksbegroting op Prinsjesdag, de bevestiging van OCW gekregen dat de andere helft van de SHRM-middelen voor kalenderjaar 2025 beschikbaar blijft.

Over het vervolg van de regeling ná 2026 heeft nog geen besluitvorming plaatsgevonden. Over de inzet van deze resterende SHRM-middelen blijft de VO-raad in gesprek met het ministerie. Als basis voor dit gesprek benut de VO-raad onder andere de uitkomsten van het monitoronderzoek naar de stand van zaken van strategisch personeelsbeleid in het vo (Universiteit Utrecht, 2023). Hieruit blijkt dat het niveau van strategisch personeelsbeleid in orde is, maar de doorwerking van het beleid in veel scholen een belangrijk aandachtspunt is.