USN Skip to Content USN Skip to Footer

Coalitie én oppositie: minder bezuinigen op onderwijs

19-12-2024

De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben een akkoord bereikt met vier oppositiepartijen (CDA, ChristenUnie, SGP en JA21) over het afzwakken van de geplande onderwijsbezuinigingen. Er zal 748 miljoen euro minder worden gekort, besloten deze partijen op 11 december 2024. Afgesproken is dat de langstudeerboete wordt geschrapt, de maatschappelijke diensttijd grotendeels behouden blijft, er niet wordt bezuinigd op salarissen van docenten in de Randstad en ook de bezuiniging op het godsdienstig vormingsonderwijs wordt geschrapt.

Onderwijsorganisaties reageren met gemengde gevoelens, want de rest van de bezuinigingen – 1,2 miljard euro – op onderwijs en onderzoek blijven gehandhaafd. Verus spreekt daarom van ‘een verzachting van een begroting, die verder liefdeloos en pijnlijk blijft’. Henk Hagoort, voorzitter VO-raad, vindt het winst dat de begroting minder slecht is geworden. ‘Als ik op mijn rapport een 2 voor een vak heb staan en ik weet daar een 4 van te maken, dan is dat vooruitgang. Maar het blijft een onvoldoende.’

Voor het voortgezet onderwijs is met name het terugdraaien van de aangekondigde bezuiniging op de salarissen van leraren in de Randstad (functiemix Randstad) belangrijk. Henk Hagoort: ‘Die bezuiniging dreigde de helft van alle Nederlandse scholen in het voortgezet onderwijs te raken. Dat zou in het licht van het lerarentekort ook echt onverantwoord zijn geweest. Deze bezuiniging van 75 miljoen is gelukkig van tafel.’ Een ander winstpunt is dat de investeringen in de maatschappelijke diensttijd blijven bestaan en dat voor het programma School & Omgeving 40 miljoen euro extra beschikbaar komt.

Ook Freddy Weima, voorzitter van de PO-Raad, vindt de vernieuwde onderwijsbegroting een matige deal: ‘Er gaat een hapje van af, maar het blijft een megabezuiniging. Voor het primair onderwijs geldt zelfs dat de bezuiniging van ruim 250 miljoen nagenoeg volledig overeind blijft. Dit is lastig uit te leggen aan een sector die nauwelijks voldoende bekostiging ontvangt voor het uitvoeren van zijn basistaken. Het herstelplan waar op dit moment over wordt gesproken en het vernieuwen van schoolgebouwen vragen juist om extra investeringen.’

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is woedend over het akkoord tussen oppositie- en coalitiepartijen. Als de Eerste Kamer de OCW-begroting niet wegstemt, volgen er stakingen, zegt AOb-voorzitter Thijs Roovers. Hij spreekt van ‘handjeklap over wie wat krijgt en waar de sloopkogel doorheen gaat’.