USN Skip to Content USN Skip to Footer

Bijna 5 procent loonsverhoging op basisscholen

10-10-2024 00:00:00

Leerkrachten en andere medewerkers in het basisonderwijs krijgen er nog dit jaar 4,9 procent salaris bij. Dat staat in het onderhandelingsakkoord tussen de onderwijsvakbonden en de PO-Raad. De nieuwe cao moet gelden tussen 1 oktober 2024 tot en met 31 oktober 2025.

In de nieuwe cao is verder afgesproken dat een aantal toelagen wordt samengevoegd of vervangen, waardoor veel medewerkers er iedere maand zelfs iets meer op vooruitgaan. Ook onderwijsondersteuners kunnen vanaf nu sneller doorgroeien naar een hoger salaris.

Ook de arbeidsmarkttoelage, die het werken op scholen in achterstandswijken aantrekkelijker moet maken, verandert. In de nieuwe cao wordt afgesproken dat opnieuw bepaald zal worden welke scholen in aanmerking komen voor de regeling. Volgend jaar wordt dan gekeken of er nog aanpassingen nodig zijn. Het volledige onderhandelaarsakkoord met alle afspraken en de bijbehorende salaristabellen lees je hier.

PO-Raadvoorzitter Freddy Weima: ‘Onze onderhandelaars hebben een mooi akkoord afgesloten waar de sector beter van wordt. De medewerkers krijgen een goede loonsverhoging en het werken in het primair onderwijs wordt nóg aantrekkelijker. Met dit akkoord zetten we goede stappen voor de toekomst van het primair onderwijs.’

Een belangrijke stap in het nieuwe akkoord vindt de PO-Raad de samenvoeging van de bestaande rechten op het vlak van professionalisering en duurzame inzetbaarheid. De hoofdstukken daarover in de cao worden samengevoegd en de inzetdoelen worden verbreed. Dat geeft ruimte en verantwoordelijkheid aan medewerkers om zelf regie te pakken over hun inzetbaarheid en professionele ontwikkeling.

Het onderhandelaarsakkoord bevat ook een aantal verbeteringen voor directeuren en adjunct-directeuren. Er zijn nieuwe voorbeeldfuncties opgesteld en aanpassingen gedaan in het functiewaarderingssysteem FUWA PO. De voorbeeldfuncties sluiten beter aan op de huidige praktijk en het systeem is meer in lijn gebracht met FUWA VO. De verwachting is dat dit voor een deel van de (adjunct-)directeuren tot een hogere salarisschaal zal leiden. Als gevolg van de systeemaanpassingen is afgesproken dat alle werkgevers opnieuw kijken naar de functiebeschrijvingen van (adjunct-)directeuren en deze (laten) herwaarderen.

De PO-Raad maakt ook bekend hoe de afspraken in het onderhandelaarsakkoord in de begrotingen van 2025 kunnen worden verwerkt. Schoolorganisaties zijn op dit moment bezig met het opstellen van de begroting 2025. Hiervoor is het van belang om te weten wat de financiële impact is van de afspraken in het onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao primair onderwijs.