yogendra-singh-on0gxxflpry-unsplash

Na coronabesmetting niet meer de hele klas naar huis

Publicatie:
30 september 2021 - 8:00 uur

Vanaf 20 september hoeft een basisschoolklas niet meer naar huis als een kind besmet blijkt te zijn met corona. Op een corona-persconferentie kondigde het kabinet aan dat deze maatregel ‘te zwaar’ is geworden. Afgelopen weken werden verspreid over het land tientallen basisschoolklassen naar huis gestuurd vanwege coronabesmettingen. Nieuw is ook dat in het voortgezet onderwijs per 25 september de plicht is vervallen om in de gangen een mondkapje te dragen. In het mbo en hoger onderwijs is vanaf 25 september de maximale groepsgrootte van 75 personen vervallen.

Voortaan kijkt de GGD bij basisscholen, samen met de ouders van een besmet kind, met wie er nauw contact is geweest en vervolgens worden maatregelen op maat geadviseerd. Als er meerdere besmettingen zijn binnen een klas, kan de GGD nog wel adviseren de hele klas naar huis te sturen.

De PO-Raad is blij met de versoepelingen. Wel benadrukt de raad dat scholen goede begeleiding moeten krijgen van de GGD in het bepalen wie er wel en niet naar huis moet na een besmetting in de klas. Als leraar kun je moeilijk bepalen wat nu precies ‘veel contact’ is, vindt de PO-Raad.

Andere basisregels zoals testen bij verkoudheidsklachten, en in quarantaine na een positieve test, blijven wel gelden voor leerlingen en leraren. Over de nieuwe maatregelen voor kinderen van 0 tot 12 hebben oudervereniging BOinK en de Jeugdartsen Nederland een nieuwe beslisboom gemaakt.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding