monika-grabkowska-3oxa_niv6jg-unsplash

Minister Wiersma maakt plan voor organiseren schoolmaaltijden

Publicatie:
24 november 2022

Scholen kunnen per 1 februari 2023 ondersteuning aanvragen bij het organiseren van schoolmaaltijden, via drie verschillende ondersteuningsroutes. Dit schrijft minister Wiersma op 21 november in een brief aan de Tweede Kamer. Belangrijk hierbij is dat de organiseer- en uitvoerbaarheid voor scholen ‘te doen’ is.

Met zijn plannen geeft Wiersma uitvoering aan een motie die was ingediend tijdens de algemene politieke beschouwingen. De motie verzocht het kabinet te bezien hoe 100 miljoen euro ingezet kan worden voor maaltijden op school. Wiersma’s plan ‘School en omgeving’ gaat uit van drie ondersteuningsroutes voor scholen, waarbij zij middels een ‘menukaart’ kunnen kiezen voor de aanpak en ondersteuning die het beste bij hen past.

Zo kunnen scholen financiële steun aanvragen voor het organiseren van schoolmaaltijden, waarbij bijvoorbeeld bestaande lokale initiatieven versterkt worden (zoals samenwerking met de lokale supermarkt). Ook kan voedselhulp worden aangevraagd in de vorm van vrijwilligers in en rond de school. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om te kiezen voor individuele hulp, gericht op een individuele leerling. Deze plannen worden verder nog uitgewerkt.

Het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis zouden uitvoering moeten geven aan deze ondersteuningsroutes. Zij verenigen zich momenteel met een aantal andere partijen om de organisatie verder vorm te geven. Schoolmaaltijden voor po en vo worden alleen verstrekt aan scholen waar de nood het hoogst is. Voorwaarde is dat scholen en leerkrachten er geen ‘last’ van krijgen en het geen stigmatiserend effect op leerlingen heeft.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding