estee-janssens-zeqkumimxmi-unsplash

Minister Dijkgraaf wil snelle openbaarheid bijbanen wetenschappers

Publicatie:
24 november 2022

De bijbanen van alle Nederlandse hoogleraren moeten binnenkort voor iedereen zijn in te zien. Minister Robbert Dijkgraaf heeft de universiteiten gevraagd om daarvoor een openbaar register op te zetten. De minister komt met de maatregel na onderzoek van Nieuwsuur. Daaruit blijkt dat hoogleraren hun bijbanen lang niet altijd volgens de regels publiceren, en dat de verplichte registratie van universiteiten chaotisch is of soms zelfs helemaal ontbreekt.

De minister wil nog dit jaar van de universiteiten weten wanneer zo’n centraal register klaar is. In een brief aan de universiteitsbesturen vraagt de minister daarnaast ‘dringend’ om na te gaan of ze alle nevenfuncties van hun eigen hoogleraren kennen. ‘In uw rol als werkgever bent u verantwoordelijk voor de registratie en kunt u sancties opleggen’, zegt de minister.

Het verplichten van nevenfunctieregistratie via de wet gaat de minister op dit moment te ver, het blijft bij een dringende oproep. Nieuwsuur maakte eerder zelf een inventarisatie op basis van de gegevens van de veertien universiteiten en zeven academische ziekenhuizen. Daaruit valt af te leiden dat er ongeveer 6800 hoogleraren in het register te vinden zullen zijn, en mogelijk meer dan 20.000 bijbanen.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding