you-x-ventures-0k7ggia8lve-unsplash

Mbo-studenten lopen studievertraging op door groot tekort aan stageplekken

Publicatie:
03 september 2020

Door corona is er de afgelopen maanden een groot tekort ontstaan aan stageplekken, met name voor mbo’ers. Bedrijven willen uit voorzorg geen extra mensen op de werkvloer, hebben het te druk om mensen op te kunnen leiden of er ligt simpelweg te weinig werk. Gevolg: studenten kunnen fikse studievertraging oplopen.

De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) maakt zich zorgen over het grootste tekort ooit aan stageplekken. De SBB telt nu een tekort van bijna 21.000 plekken. Vooral in en rond Amsterdam zijn er te weinig. Dat komt met name door de klappen die de luchtvaartsector krijgt. Met een campagne op onder meer radiozenders roept de SBB bedrijven op om toch stagiaires aan te blijven nemen.

Het grootste tekort dreigt voor mbo’ers die beveiliger of handhaver willen worden. En ook in de zorg en welzijn zijn er een paar duizend studenten die geen stage kunnen vinden. Als er de afgelopen maanden ergens extra mensen nodig waren, was het wel in de zorg. Maar op stagiairs zit de zorg nu niet te wachten, wellicht door personeelstekort en werkdruk in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Om de studievertraging te beperken wordt de verplichte stageperiode in sommige gevallen uitgesteld. Studenten volgen daarvoor in de plaats nu al colleges die ze eigenlijk later dit jaar pas zouden krijgen.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding