photo-1491308056676-205b7c9a7dc1

Mbo-student voelt zich minder gehoord in coronatijd

Publicatie:
09 juli 2020

Mbo-studenten voelen zich sinds het begin van de coronacrisis minder gehoord dan studenten uit het hoger onderwijs. Dat blijkt uit onderzoek van Save the Children. Bijna 1500 jongeren met een praktijkopleiding vulden de online vragenlijst van Save the Children in, 85 procent heeft moeite met de coronamaatregelen. De jongeren missen duidelijkheid over thuisonderwijs en hun stage.

Ook vinden mbo-studenten het lastig om te gaan met de toegenomen verantwoordelijkheid voor hun eigen schoolwerk, blijkt uit het onderzoek. Tijdens de crisis wisten ze niet wat er van hen verwacht werd en of ze hun diploma nog konden halen. Voor het komende studiejaar willen ze meer duidelijkheid over de coronamaatregelen, online onderwijs, roosters en stages. Verder is de financiële situatie van veel jongeren verslechterd. Meer dan 40 procent van de ondervraagde jongeren kon minder uren werken of raakte zijn bijbaan kwijt door de coronamaatregelen. Sommigen verhogen hun studielening om te kunnen rondkomen.

‘We zien dit beeld terugkomen in meerdere onderzoeken over de gevolgen van corona, zegt Nikki Udo van het Nederlands Jeugdinstituut. ‘In allerlei aspecten van hun leven worden jongeren met die gevolgen geconfronteerd. En ik denk dat dat nog wel even zo blijft. Daarom is het belangrijk om niet eenmalig met jongeren in gesprek te gaan, maar om te blijven luisteren naar waar zij zich zorgen om maken en wat voor hen belangrijk is. En om daar ook werkelijk rekening mee te houden, bijvoorbeeld in het mbo.’

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding