photo-1546017535-ed107a04ac7b

LKK-monitor: Nederlandse kinderopvang hoort tot beste van Europa

Publicatie:
26 maart 2020 - 12:00 uur

Het gaat goed met de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland. Dit blijkt uit de derde meting van de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang (LKK). Jaarlijks meet dit consortium de kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang in opdracht van het ministerie van SZW. Het rapport presenteert de resultaten van de gecombineerde metingen van 2017, 2018 en 2019, schetst de ontwikkelingen in kwaliteit en biedt een internationale vergelijking. Het consortium LKK bestaat uit Universiteit Utrecht en Sardes.

Volgens de onderzoekers zit de Nederlandse kinderopvang sinds 2008 in een stijgende lijn. Er is vooral een stijging te zien op de emotionele proceskwaliteit, zoals de positieve sfeer op de groep en de mate waarin medewerkers sensitief reageren op kinderen en kindvolgend zijn. In verhouding gaat het iets minder op educatieve proceskwaliteit, maar ook daar is vooruitgang. Hier bevindt Nederland zich nu in de internationale middenmoot.

In het algemeen scoort de Nederlandse kinderopvang hoger dan andere landen in Europa, de Verenigde Staten en Australië. Op emotionele en educatieve kwaliteit scoort de kinderopvang in Nederland gemiddeld hoger dan in Vlaanderen, twee Duitse deelstaten, Portugal en Zwitserland. Op emotioneel vlak scoort Nederland even hoog als in Finland, op educatief vlak lager. De emotionele kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang is iets lager dan in Denemarken, maar de educatieve kwaliteit is weer aanmerkelijk hoger.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding