photo-1491438590914-bc09fcaaf77a

Literatuuronderzoek jongeren en radicalisering

Publicatie:
23 april 2020

Platform JEP (Jeugd preventie Extremisme en Polarisatie) heeft een nieuwe publicatie: ‘Handen ineen voor meer veerkracht bij jongeren’. Onderzoekers Paul Mutsaers en Sibel Demir gaan eerst kort in op de beleidstrends voor de preventie en aanpak van radicalisering, polarisatie en (gewelddadig) extremisme. Ze bespreken de veiligheids-, gezondheidszorg- en pedagogische benaderingen en de overeenkomsten en verschillen. In deel 2 gaan zij dieper in op het begrip veerkracht en hoe professionals in het jeugddomein deze veerkracht kunnen vergroten met diverse programma’s, interventies en nauwe samenwerkingsverbanden.

Jongeren die veerkrachtig zijn, staan sterker in hun schoenen. Ze hebben meer zelfvertrouwen, voelen zich verbonden met anderen, kunnen zelfstandig keuzes maken. Een positief pedagogisch klimaat draagt hieraan bij. Het kan pestgedrag, agressie en criminaliteit, polarisatie en radicalisering voorkomen. Professionals uit het voortgezet onderwijs en jongerenwerk spelen daarin een grote rol. Maar hoe kunnen zij het beste handelen en wat is daarvoor nodig? Paul Mutsaers en Sibel Demir zetten in hun literatuuronderzoek kansrijke interventies op een rij.

In Europa zijn veel initiatieven op dit terrein. Maar wat werkt nu echt? Hoe kunnen bijvoorbeeld docenten en jongerenwerkers preventie van radicalisering het beste aanvliegen? Wat hebben zij nodig om de veerkracht van jongeren te versterken? En welke samenwerkingsverbanden helpen daarbij?

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding