vivint-solar-fk2f9p7cpuk-unsplash

Kwart schoolgebouwen funderend onderwijs heeft zonnepanelen

Publicatie:
03 juni 2021

Op 2246 schoolgebouwen in Nederland liggen in totaal 307.044 zonnepanelen, wat betekent dat een kwart van de schoolgebouwen nu benut wordt om duurzaam zonne-energie op te wekken. Dat blijkt uit cijfers van stichting Schooldakrevolutie. Op dit moment zijn er nog 5914 scholen die ruimte hebben om nog eens 1,6 miljoen panelen op daken te plaatsen. Dit kan samen zo’n 296.000 ton CO2 uitstoot per jaar besparen.

Veel scholen vinden duurzaamheid belangrijk, maar komen er door hun onderwijstaken niet meteen aan toe. Stichting Schooldakrevolutie helpt scholen om in 2030 alle schooldaken van zonnepanelen te voorzien. Elke school kan hiervoor kosteloos advies en praktische hulp krijgen van zogeheten schooldakcoaches. Schooldakrevolutie neemt indien gewenst scholen werk uit handen, van rendementsberekeningen en samenwerking met de gemeente tot advies over verzekeringen, financiering en het koppelen aan marktpartijen.

De PO-Raad en VO-raad publiceerden in 2020 de sectorale routekaart waarmee de weg naar verduurzaming van onderwijsvastgoed in beeld wordt gebracht. Uit de berekeningen blijkt dat er per jaar 700 miljoen euro extra nodig is op sectorniveau om alle schoolgebouwen kwalitatief op niveau te brengen en te laten voldoen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van het klimaatakkoord.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding