sharon-mccutcheon-tn57ji3cewi-unsplash-1

Kinderopvangtoeslag: aangifte tegen topambtenaren vanwege meineed

Publicatie:
17 juni 2021

Een advocaat van gedupeerde toeslagouders heeft aangifte gedaan tegen drie (oud)topambtenaren van het ministerie van Financiën wegens meineed. Zij zouden in hun verhoren onder ede voor de parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag hebben gelogen over wat zij over een bepaald memo wisten, dit om toenmalig staatssecretaris Menno Snel te ‘ontlasten’.

Trouw en RTL Nieuws melden dat de twee hoogste ambtenaren van de Belastingdienst en het ministerie van Financiën wel degelijk wisten van het bestaan van het geheim gehouden memo over de toeslagenaffaire. Voormalige baas van de Belastingdienst Jaap Uijlenbroek zei in zijn verhoor dat hij het memo ‘op geen enkele manier’ kende. En de toenmalig hoogste ambtenaar van het ministerie van Financiën, Manon Leijten, kon zich tijdens het verhoor ook niets herinneren.

Maar uit een reconstructie van RTL Nieuws en Trouw blijkt dat dit niet klopt. Het memo kwam op 4 juni 2019 op tafel tijdens crisisbesprekingen binnen het ministerie over de toeslagenaffaire. Leijten las het memo, waarin wordt geconcludeerd dat laakbaar is gehandeld bij het stopzetten van toeslagen voor de kinderopvang. Ook Uijlenbroek was aanwezig bij die bijeenkomst, met bijna twintig andere ambtenaren.

Ambtenaren hebben na bijeenkomst op het departement gesuggereerd het memo niet te archiveren. Daardoor kon het bij latere vragen van het parlement of in wob-procedures niet boven tafel komen. De ambtelijke leiding verzette zich niet tegen het voorstel het document niet vast te leggen.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding